Category Archives:Recuperarea creantelor

Recuperarea creantelor

1. Cadrul legislativ:
Codul de Procedura Civila.
Lg.85/2006 privind procedura insolventei.
Codul civil/codul comercial.
O.G. nr.10/2004 privind falimentul bancilor.
In cadrul activitatilor noastre de administrare judiciara si lichidare voluntara/judiciara a unor importante banci comerciale, ne ocupam de recuperarea creantelor detinute de aceste institutii. Din suma totala de recuperat, care este de cca. 6.000 miliarde lei, s-a reusit recuperarea unui procent ce variaza intre 35 si 50%. 2. Principiile aplicate de noi in aceasta activitate sunt:
Principiul negocierii cu debitorul sau garantii in vederea realizarii unei tranzactii.
Am constatat ca recuperarea prin executare silita individuala sau concursuala poate fi in multe cazuri (mai ales cand nu exista garantii usor valorificabile) extrem de greoaie. In astfel de situatii este preferabil a se ajunge la tranzactii cu debitorii sau girantii.
Principiul combinarii negocierilor cu executarea silita individuala sau concursuala.
De foarte multe ori o negociere desfasurata sub presiunea inceperii executarii impotriva debitorului il determina pe acesta sa aiba o atitudine cooperanta si sa faca eforturi pentru restituirea sumelor datorate. Acelasi lucru este valabil si pentru garanti.
Principiul utilizarii cailor celor mai eficiente pentru obtinerea titlului si executarea acestuia
In cele mai multe cazuri utilizarea somatiei de plata, urmata de punerea in executare a titlului in cadrul procedurii individuale sau concursuale si-a demonstrat eficienta.